U 21. stoljeću, proljev se u razvijenim zemljama ne smatra opasnom bolešću. S druge strane, u manje razvijenim zemljama od posljedica proljeva dnevno umire čak 2000 beba.

Dolazi do poremećaja učestalosti pražnjenja crijeva, obično kao posljedica oštećenja sluznice crijeva virusima, bakterijama ili toksinima. U rijetkim slučajevima dolazi do inkontinencije tekuće stolice. U većini slučajeva potrebno je poduzeti mjere za liječenje proljeva.

S proljevom tijelo gubi tekućinu i elektrolite, te dolazi do dehidracije. Zajedno s tekućinom tijelo gubi mikro- i makroelemente potrebne za život. Nepravovremeno pružanje medicinske pomoći bebama dovodi do brze dehidracije i, kao rezultat, do smrti.

Proljev je posebno opasan za dijete mlađe od tri godine, jer je u toj dobi djetetov organizam osjetljiviji na učinke poremećaja ravnoteže vode i elektrolita, zbog čega se mogu razviti poremećaji u radu bubrega, srca i mozga djeteta.

Ono što nije opasno za odrasle može biti kobno za bebe!

Glavni uzroci proljeva kod djece su:

 • Virusi (rotavirusi, adenovirusi) ili bakterije;
 • Trovanje hranom.

Ako dijete ima tekuću (vodenastu) stolicu više od tri puta dnevno, to je razlog za početak liječenja.

Proljev može biti popraćen sljedećim simptomima:

 • bljedilo kože;
 • suhoća sluznice usne šupljine;
 • slabost i apatija;
 • izostanak mokrenja;
 • plač bez suza
 • bolovi u trbuhu;
 • povećanje tjelesne temperature.

Glavna opasnost od proljeva je da dovodi do dehidracije. Prvo što uvijek treba učiniti je spriječiti dehidraciju, au slučaju simptoma odmah otići liječniku.

Kako spriječiti dehidraciju?
Ako primijetite prve znakove proljeva kod bebe i niste sigurni odakle početi, dajte svom djetetu D-ORS. Jedinstvena kombinacija dviju komponenti u jednom pripravku odmah će riješiti dva glavna problema – dehidraciju i intoksikaciju. Pravovremena primjena D-ORS – a spriječit će dehidraciju i ubrzati oporavak.

D-ORS nema analoga u našoj zemlji. Mogu ga uzimati i odrasli i djeca, počevši od druge godine života. Doziranje ovisi o dobi: od četiri do šest vrećica dnevno. Tijek liječenja može trajati do 5 dana.

Pripravak se sastoji od dvije komponente:

 • Diosmektit (intestinalni enterosorbent);
 • Elektroliti (za rehidraciju).

Diosmektit je tvar izolirana iz prirodne gline. Posjedujući visoko adsorpcijsko svojstvo, uklanja patogene iz tijela, smanjuje intoksikaciju, volumen i učestalost stolice, štiti sluznicu crijeva. Elektroliti uspostavljaju ravnotežu vode i elektrolita.

D-ORS je razvijen u skladu s preporukama Europskog udruženja za pedijatriju, gastroenterologiju, hepatologiju i prehranu (ESPGHAN).
Lijek se ne bavi samo simptomima proljeva, već i uzrokom.

Ako primijetite učestalu i rijetku stolicu kod djeteta, nemojte odgađati – počnite s primjenom D-ORS-a odmah. To će uskoro vratiti stanje djeteta u normalu. Štoviše, ugodan okus vanilije će učiniti D-ORS lako prihvatljivim za djecu.

Važno je zapamtiti da samo liječnik može adekvatno procijeniti stanje djeteta i propisati ispravan tretman.

1 Jedinstveni proizvod – D-ORS je kombinacija elektrolita i diosmektita sadržanih u jednoj vrećici, što ga čini jedinstvenim medicinskim proizvodom na tržištu Hrvatske.