Uzroci proljeva

Naziv proljev dolazi od starogrčke riječi “διάρροια” (diarrhoia), što znači “protjecati”. Izraz su koristili starogrčki liječnici da bi opisali stanje u kojem su tekuće ili polukrute tvari prolazile kroz tijelo brže nego što je normalno, uzrokujući učestalo pražnjenje crijeva.

Pojam “proljev” dolazi od starogrčke riječi “πόνος” (ponos), što znači “muka” ili “patnja”, a koristio se i za opisivanje stanja u kojem tijelo doživljava neobične i neugodne manifestacije, poput brze i labave stolice, što uzrokuje nelagodu i patnju.

Токсини

Toksini

Віруси

Virus

Бактерії

Бактерії

Порушення мікрофлори

Kršenje mikroflore

Kemoterapija

Radioterapija

Što se događa s tijelom
tijekom proljeva?

Podsjećamo, tijekom proljeva dolazi do dehidracije organizma – gubitka tekućine i esencijalnih iona Na+, K+, Mg++. Prema većini europskih i svjetskih preporuka i protokola liječenja, prvi korak u liječenju proljeva je uspostavljanje ravnoteže vode i elektrolita. U tu svrhu propisuju se otopine za oralnu rehidraciju, odnosno elektroliti. Posebno je važno održavati omjere elektrolita u sastavu proizvoda.

Sastav elektrolita proizvoda D-ORS razvijen je u skladu s globalnim preporukama organizacije ESPGHAN – Europskog udruženja pedijatara, gastroenterologa, hepatologa i nutricionista.

Pogreške u liječenju proljeva:

Lijekovi s brzim djelovanjem za simptomatsko liječenje mogu se koristiti u hitnim slučajevima, ali ne kao glavno liječenje proljeva.

Štoviše, ne preporuča se primjena takvih lijekova u slučaju ulceroznog kolitisa, krvave i katranaste stolice, proljeva uzrokovanog uzimanjem antibiotika ili proljeva praćenog vrućicom.

Za proljev ne biste trebali uzimati antibiotike koje ste sami propisali. Prvo, njihova primjena nije uvijek opravdana, a nepravilna primjena antibiotika može učiniti više štete nego koristi.

Također, antibiotik može iskriviti kliničku sliku bolesti i otežati postavljanje prave dijagnoze, zbog čega odluku o propisivanju antibiotika donosi liječnik.

Ukoliko imate dodatnih pitanja, preporučamo da se obratite svom liječniku.